Britisk-flagg  Tysklands-flagg  Frankrikets-flagg

Fra aviser og nettsider

Merk at innholdet i artiklene du her kan få frem (klikk på det røde) står for avisens/nettsidens regning. Vi har dessverre ikke kapasitet ved Stiftelsen Prestegårdslåna til å kommentere og rette opp feil i det som andre skriver. Er det noe du lurer på, så ta kontakt! 
Det har stått mer om Prestegårdslåna i flere aviser. Vil man finne mer stoff kan man søke i den enkelte avis. Vi tar ikke med alt her. Det er flere opplysninger på Prestegårdslånas facebookside.
 
2017 
 
For tredje år på rad har det vært hesjedag i Prestegårdslåna. Det var trivelig arbeid ute, og en kjøkkengjeng inne. Hesja kom opp og gresset utenfor stakittet kommer til riktig nytte som fôr til dyr. Helt uventet kom den ene lokalavisen også, artikkelen kan du lese i pdf-fil. Overskriften ble ikke rett, og innlegg om det kom i neste avis som du kan lese her. 
 
Prestegårdslåna har en facebookside, og der kan de som «er på facebook» finne flere opplysninger. 
 
Det var en flott Julesangkveld i Låna den 4. januar, med Gunnvald Bøe og Bjørn Vevang. Tilsammen var det 35 personer med på kvelden. Det stod omtale i Trønderbladet etterpå. 
 
 
2016
 
Hesjedagen 6. juli ble svært vellykket. Her er hva avisen Gaula skrev etterpå. 
 
Runa Jarsve har sommerjobb andre året på rad ved Prestegårdslåna. Les om hennes arbeid i Trønderbladet
 
Trønderbladet skrev i juni om hesjedag som skal bli i juli.
 
Trønderbladet og Gaula skriver om utgivelsen av Kopier og avskrifter av dokumenter fra Riksarkivet 1860-1909 på sin nettside. Les i Gaula , og Trønderbladets pdf-versjon, eller på avisen side.
 
En rekke dokumenter, bilder, kart, bøker m.m. er kommet til Prestegårdslåna fra det gamle prestekontoret i huset der presten har bodd siden 1960-tallet. Les artikkel om dette, i avisen Gaula.
 
2015
 

Ved Stiftelsen Prestegårdslåna er man meget grundig i arbeidet, alt skal dokumenteres og begrunnes skikkelig. Takrenner og takrennekasser er selvsagt intet unntak, som denne artikkelen fra desember viser. 

Det er mange møter og foredrag i Låna i løpet av året. Her er artikkel fra det siste lørdagsforedraget i 2015, der lektor Ragnhild Mathiesen Hasselø fortalte fra pilgrimsvandring i Spania for et interessert publikum.

Det var ljåslått og hesjing i prestegårdshagen den 22. juli. En stor og flott dag!
 
I sommerhalvåret er det besøk fra helseinstitusjonene i Melhus – det stod artikkel i Trønderbladet etter ett av besøkene. I avisens sommerutgave stod det om Låna.
Prestegårdslåna har fått flere gaver også i sommer, her står det en artikkel om bokgave. Avisen skrev også om bok nr. 3 .... streng Orden, Gjestfrihet og Humanitet.
 
Det var boklansering i Prestegårdslåna den 16. april, dagen før det var 200 år siden Ole Hartvig Nissen ble født i Prestegårdslåna. Les om lansering av Per Braseths bok om Nissen, i Trønderbladet.
 
I Trønderbladets nettavis stod det tre artikler fra Prestegårdslåna i mars: Om presteportrettene fra kirken, som finnes i kopier i Låna, og om et gammelt bilde der man ikke kjenner hvem som er avbildet – kanskje du gjør det? Den siste artikkelen var om støtte til videre istandsetting.
Trønderbladets John Lerli skrev artikkel i papiravisen den 7. mars, om samarbeid mellom Låna og Sverresborg.
 
2014
 
Operasjon Dagsverk-elever arbeider i Prestegårdslåna. Se Trønderbladets nettside 30. oktober. 
 
Også denne sommeren har det vært besøk i Prestegårdslåna fra sykehjem og helsehus på Hølonda, Horg og Melhus (Buen). Det er et godt samarbeid mellom kommune og Låna. Her er artikkel som stod i Gaula fra et av besøkene.
 
Arkeolog Kirsti Pedersen har skrevet rapport om funn i låna, og Trønderbladet og Gaula skrev artikler om det i juni. 
 
Sør-Trøndelag fylkeskommune bevilget penger til videre istandsetting (hovedsakelig vindusrestaurering) av Prestegårdlsåna – se nettsiden til Trønderbladet. 
 
Minneord etter Bjørg Rugelsjøens død 26. april har stått i både Trønderbladet og Gaula.
 
Malekurset – med tilbakeføring av kabinettet i Prestegårdslåna – er ferdig, og 29. mars var det stor glede ved samling i kabinettet av kursdeltakere og kursinstruktør. Avisen Gaula skrev om det.  Her er i tillegg to artikler fra begynnelsen av kurset – og mot slutten av kurset, fra avisen Gaula.
 
2013

 Hver sommer siden 2009 har Prestegårdslåna fått besøk fra sykehjemmene i Melhus, fra Buen og Kroa i Melhus, fra Horg og fra Hølonda, i et samarbeid mellom kulturkontoret i kommunen og Prestegårdslåna. Det har stått artikkel om dette både i 2009 og 2011 – se lenger ned på denne spalten. En av avisene har vært innom og skrevet fra ett av sommerens besøk. På samme side i avisen – som du får frem ved å klikke her – står det om dugnadsarbeid og stakittoppsetting. 

Prestegårdslåna mottar mange gaver. Meget spesiell er en orginal, stor tegning av kunstneren Dyre Vaa, som var et brev (!) til Anders Hovdens eldste sønn. Trønderbladet har hatt stor artikkel om dette spesielle «brevet». Her er artikkelen i avisen side 1, side 2 og side 3. Under tegningen står det «Til Havtor Hovden  Godt ord igjen  Dyre Vaa». I avisartikkelen står det en feil om hvem som bodde hvor sommeren 1942. Det riktige er at presten Anders Hovden den sommeren bodde hos eldste sønn og familie i Ørsta – deriblandt barnebarnet Dagfinn Hovden. Det er han som har gitt Prestegårdslåna denne tegningen av Dyre Vaa.

Trønderbladets sommeravis har to sider om Prestegårdslåna og Gamle Hovin – side 1 og side 2.

Trønderbladets nettutgave har en serie med gjenstander fra Prestegårdslåna: Hva er dette? Les og se her om hva dette er: en rar plante, mange små pakker funnet på loftet, noe som henger på veggen, har form som ligner serviettringer, tråder og sneller og mye rart. Her er også blikkeske med lokk – med for mange uventet innhold og en sak med skuff og kutter.

Istandsettingen av Prestegårdslåna fortsetter. Artikkel om vestveggen i Trønderbladet 25. mai.

101 bøker ved Prestegårdslåna har vært til konservering, se artikkel i Trønderbladet 7. mai 2013. Et vippebord har også vært til konservering og avdekking ved Trøndelag folkemuseum, Sverresborg.

Litterær salong med Falkbergekveld i Prestegårdslåna, fra januar 2013 av. 

Prestegårdslåna har fått 200.000 kroner fra Fylkeskommunen (Miljøverndepartement/Riksantikvarmidler), forteller Trønderbladet.

Det blir Litterær salong i Prestegårdslåna fra januar 2013, forteller Trønderbladet.

 2012

Fotograf Erlend Enger (Fotograf Eidsmo) har fått fotografere i Prestegårdslåna, Trønderbladet skriver om det

Avisen Gaula har hatt artikkel om de tre kursene som var ved låna i september, les her. 

Werner von Reis har vært på besøk i Melhus, les artikkeln i Gaula: første og andre side.

13. - 15. september var det tre kurs ved Prestegårdslåna. Trønderbladet skrev om det, både i papiravisen og i nettavisen. Kulturminnefondet skrev også om det. 

I juni gav Trønderbladet ut Sommeravisa, med artikkel om Prestegårdslåna, en oversikt over arrangementer for i Melhus i sommer og en annonse i for kulturhistoriske severdigheter i Melhus

18. mai 2012 skrev Terje Thun om Arne Berg (nekrolog) i Adresseavisen.
 
30. april 2012
Den gamle stien er tilbake i prestegårdshagen, stien fra hagen og ned mot jernbaneunder-gangen. Trønderbladet har hatt en artikkel om den herlige april-dugnaden i lånas hage – og om annet.
 
26. april 2012
Den 25. april var det et viktig møte på Melhus rådhus, ledet av Kristin Riaunet, om registrering av kulturhistorisk viktige landbruksbygg. Prestegårdslåna var invitert. Les om det på Kulturminnefondets nettside.
 
21. mars 2012
Det fjerde vindusrestaureringskurset ved Prestegårdslåna er vel overstått. Se artikkel i Trønderbladet.

2011

26. september 2011
Nye artikler fra avisen Gaula kan leses: Om eldrebesøk («Kjenner du kaffelukta?) »i låna En velsignet formiddag; og om Lill Jorunn Bernhoft Røe, som i august 2005 sa det som førte til at Prestegårdslåna er åpen hver lørdag, hele året

25. august 2011
Prestegårdslåna tar imot gamle gjenstander, bl.a. gamle dokumenter. Det har stått en artikkel om det i Gaula - klikk her.

23. august 2011
Terje Thun har gjort dendrokronologiske undersøkelser av prestegårdens gamle stabbur og skal gjøre flere undersøkelser av selve prestegårdslåna. Han holdt foredrag om Å lese historie i gammelt tømmer i låna 6. august. Her er artikkel i Trønderbladet etter foredraget.

23. august 2011
Styreleder i Opplysningsvesenets fond Marvin Wiseth var på møte med Stiftelsen Prestegårdslåna og andre i låna i sommer. Gaula hadde en artikkel om det.

15. august 2011 var Kulturminnefondet på befaring til fire steder, etter henvendelse fra Prestegårdslåna. Les om det på Kulturminnefondets nettside.

20. juni 2011
Var det sprerretakfest for lysthuset i hagen. Både Gaula og Trønderbladet var på festen og skrev om den.
 
12. mai 2011 Trønderbladet var i Prestegårdslåna da Trondheim Balldans fylte Herrestuen.

12. mai 2011 I avisa Gaula, har det stått om besøk og møte med antikvar Mette Bye.

4. mai 2011
I avisen Gaula står det om et gripende besøk på Melhus kirkegård, og i Prestegårdslåna lørdag 30. april.

16. april 2011 Trønderbladet har skrevet om lysthusbygggingen og kurs i antikvarisk håndverk

13. april 2011 Avisen Gaula har skrevet om lysthusbyggingen og kurs i antikvarisk håndverk.

8. mars 2011 Det har stått om det andre vindusrestaureringskurset i Trønderbladet, den 2. mars. Les artikkelen her.

29. januar 2011 Per Blekesmark har hatt en stor artikkel i Trønderbladet om Prestegårdslåna.

2010

5. oktober 2010
Det meget populære vindusrestaureringskurset ble omtalt i Trønderbladet 5. oktober, på nedre del av siden.

3. juni 2010
Det har vært arkeologisk georadarundersøkelse i Prestegårdshagen. Trøndebladet 3. juni 2010

30. juni 2010
Norsk Kulturminnefond har sett på arbeidet med stabburet ved Prestegårdslåna, og skriver om det på sin nettside.

8. juni 2010  Faksimiler om gjenreising av stabburet fra Trønderbladet;
Trønderbladet 15. mai 2010
Trønderbladet 25. mai 2010
Trønderbladet 5. juni 2010

21. mai 2010 Det gamle stabburet fra er kommet opp. Her er artikkel i Gaula fra oppsettingen.

30. mars 2010 Fyldig referat etter det meget vellykkede hagemøtet, kan du lese fra avisen Gaula.

4. mars 2010 Stort hagemøte i Prestegårdslåna den 13. mars. Trønderbladet

2009

21. oktober 2009 Vi lever for å gjøre det trivelig for hverandre. Melhusporten

8. oktober 2009  Kulturminnevern er å holde det fjerde bud. Trønderbladet

6. oktober 2009 Aktuelt: Modig kulturpris. Disen Kolonial. Kulturarv i praksis

30. september 2009 Hovdens benk tilbake. Melhusporten (Gaulas nettavis)

27. september 2009. Kulturminnefondet i låna igjen. Norsk Kulturminnefonds nettside

27. september 2009. Befaring av "Gammelhusa oppi Grøseta". Kulturminnefondets nettside.

1. september 2009. Kulturpris til Kristine Kaasa Moe. Trønderbladet

18. august 2009.  Bildene i låna er pusset opp. Gaula

24. juli 2009.  På herskapelig kaffebesøk i låna. Trønderbladet

10. mai 2009.  Vellykket hagemøte i låna. Gaula

2008

Desember 2008.  Prestegårdslåna i Melhus. Kulturarven

12. desember 2008.  300.000 til låna. Trønderbladet

5. desember 2008 var Kulturminnefondet atter på besøk i låna og skrev om det på sin nettside etterpå.

4. juli 2008 var Kulturminnefondet på besøk til Skårvoll og til Prestegårdslåna.

25. mars 2008.  Heder og ære til lånas ildsjel. Adresseavisen

11. mars 2008.  Gullmedalje til Kristine. Trønderbladet

2007

22. juli 2007.  Praktbolig sporløst forsvunnet. Trønderbladet

4. juni 2007.  Millioner til Prestegårdslåna. Trønderbladet

17. april 2007: Fikk 100.000 kroner til gammelt stabbur. Trønderbladet

2006

6. juni var Norsk kulturminnefonds styre på befaring ved Prestegårdslåna og skriver selv om det her. Det ble et ganske spesielt møte, på grunn av det som ordføreren sa, så, les her hva som i tillegg stod på nettsiden til fondet etterpå (fra lokalavisen Trønderbladet).

Kulturminnefondet var på befaring ved Prestegårdslåna i april. Les om det på fondets nettside. 

2005

6. mai 2005.  Hederspris til Kristine Kaasa Moe. Trønderbladet

Her følger noen bilder fra Prestegårdslåna. Bildene er uavhengige av tekstene til venstre.

Hesje 3

kabinettet-1

 Kabinettet sett mot øst, med døren til Herrestuen. Et annet bilde er å finne under Les mer.

vestvegg-ferdig

Vestveggen er ferdig – også fuglekassen har blitt tatt ned og malt. Stillas er satt opp på vestre del av nordveggen.

vest-vegg-stillas

Våren-sommeren 2013 ble vestveggen av låna istandsatt. Den ble skrapet, malt og kittet. Vindskiene (fra 1960-tallet) ble tatt ned, råteskader ble utbredet, og nye håndhøvlede vindskier ble montert – med gammel type spiker, såkalt klipt spiker.

Sør-Trøndelag fylkeskommune er ofte på befaring ved Prestegårdslåna. Her er Mette Bye og befarer lysthus-kurset i april 2011.

VinduskursAndre

Fra det andre lysthuskurset, 2011.

Stabburet-i-sola

Stabburet ble bygget i 1780, tatt ned i 1960, satt opp igjen i 2010 og ferdig panelt og malt i 2011.

PICT0045-kopi

Fra Pigeværelset i andre etasje av låna. 

balldans

I mai 2011 var Trondheim Balldans i Herrestuen, med kostymer, musikk og dans.

barnehagen

Barnehagebarn får leke i prestegårdshagen. De lærer om å ta vare på og være forsiktig med både planter og hus. Det er godt å se små barn leke i hagen. Gjennom flere hundre år har mange barn vokst opp på prestegården og sikkert tilbragt mye tid i hagen, som gjerne hadde langt gress og mange bær- og frukttrær, blandt annet. 

Vintersol-i-vindu

Den lave vintersolen i desember og januar er alltid svært vakker.

Gammel, flott og slitt dør og håndtak, med spor etter eldre håndtak. Fra øvre, vestre gang til Tausloftet.

Fra Steenbuchsalongen i Prestegårdslåna.

Ved Prestegårdslåna har det vært et meget godt samarbeid - fra første stund - med Sør-Trøndelag fylkeskommune. Her er fylkesantikvar Finn Damstuen sammen med styreleder Kristine Kaasa Moe.

Foto, sannsynligvis fra 1890, av fotograf Erik Olsen, av den gamle middelalderkirken, som ble revet i februar 1890. Prestegårdslåna har 1877-vinduene, som man idag ser bare i vestre del.

barneblad

Prestegårdslåna har fått mange gaver, bl.a. hundrevis av bøker. Her er det gamle barneblad som er innbundet.